Populære kurs

Derfor fungerer ikke tradisjonell oppdragelse – og hva som gjør det!

"sinnemestring barn som slår kjeft konsekvenser viljesterke barn

Dette er resultatet av følelsesbevisst oppdragelse – og hvorfor det fungerer

Som småbarnsforeldre kan det være overveldende når barna har utbrudd eller reagerer med sinne og frustrasjon. Jeg husker godt hvordan mine egne gutter brukte kroppen mye når de ble sinte da de var yngre.

 

Men i dag, som barneskoleelever, ser jeg en stor forandring. Nå setter de ord på følelsene sine, løser ofte konflikter på egen hånd og viser empati – både mot hverandre og vennene sine. Denne endringen kom ikke over natten, men er resultatet av at vi har møtt dem med empati og forståelse helt fra de var små.

 

En personlig erfaring – å se resultatene i hverdagen

I går hadde jeg migrene og måtte tilbringe ettermiddagen i sengen. Begge guttene kom innom flere ganger for å spørre om jeg trengte noe å drikke og for å sjekke hvordan det gikk med meg.

 

De viste omsorg, uten å bli bedt om det. Senere, da jeg skulle hente dem fra en bursdag, var migrenen fortsatt intens. I bilen lo og snakket de, noe som ble for mye for meg. Jeg ble irritert og kjeftet.

 

Da sa lillebror rolig: "Mamma, jeg skjønner at du har vondt i hodet, men det er ikke greit at du blir sint på oss for det." Han forsto at jeg hadde en dårlig dag, men påpekte at det ikke var greit å la det gå utover dem.

 

Dette er et resultat av følelsesbevisst oppdragelse. Barna lærer ikke bare å håndtere egne følelser, men også å sette grenser når andres atferd påvirker dem negativt.

 

De lærer å stå opp for seg selv og uttrykke sine følelser og behov tydelig – noe som gjør dem mer robuste og bedre rustet til å takle utfordringene i den "virkelige verden" når de en dag står på egne ben.

 

Det er lett å gi opp når barna er små

Da mine barn var 2 og 4 år, så jeg ikke disse resultatene. Det var mye sinne, frustrasjon og utbrudd. Jeg tvilte ofte på om det å møte dem med empati og forståelse faktisk ville fungere.

 

Det er krevende å møte barns utbrudd med ro, spesielt når samfunnet rundt oss ofte forteller oss at barn trenger strenge grenser, kjeft og konsekvenser som å ta fra goder for å lære.

 

Men barn reagerer med sinne og frustrasjon fordi de ennå ikke har utviklet evnen til å regulere egne følelser.

 

De trenger vår hjelp til å samregulere, til å finne roen. Det er lett å gi etter for presset fra samfunnet om å bruke straff og sanksjoner, men jeg visste at dette ikke ville lære barna hvordan de skulle håndtere sine egne følelser eller impulser på lang sikt. 

 

Resultatet av følelsesbevisst oppdragelse

Nå, når guttene mine er 8 og 10 år, ser jeg de langvarige resultatene av denne tilnærmingen.

 

De kan leke sammen i timevis uten å krangle, de løser konflikter selv, og de viser empati både overfor hverandre og vennene sine. Jeg kan nå si "nei" til dem, og de aksepterer det uten å eksplodere i sinne.

 

Dette er fordi vi har jobbet med å forstå årsakene bak atferden deres. Det er lett å fokusere på å stoppe uønsket atferd der og da, som å slå eller krangle, men det gir ikke varige resultater.

 

Varige atferdsendringer skjer når barna lærer de nødvendige ferdighetene, som impulskontroll, følelsesregulering og problemløsning.

 

Hvorfor "atferdsrettet" oppdragelse kun fungerer kortsiktig

Mange foreldre faller i fellen med å fokusere på å stoppe atferden ved å irettesette eller straffe. Vi sier strengt "nei", eller bruker konsekvenser som å nekte dem noe de ønsker.

 

Dette kan stoppe atferden der og da, men det lærer ikke barna å håndtere følelsene sine på en sunn måte. Det lærer ikke barna de ferdighetene de mangler! 

 

Hvis jeg hadde fortsatt med kjeft og straff da barna var små, ville de fortsatt slitt med sinneutbrudd og konflikter nå som 8- og 10-åringer.

 

I stedet har vi valgt å fokusere på årsakene bak atferden deres. Nå setter de ord på følelsene sine, forteller hva som er vanskelig, og løser ofte konflikter helt på egen hånd.

 

Din tilnærming former barna

Måten du møter barna dine på, former dem for fremtiden. Ønsker vi barn som er gode på å håndtere egne følelser, må vi foreldre ofte starte med oss selv.

 

Jeg måtte først lære å håndtere mine egne reaksjoner, noe jeg gjorde gjennom selvutvikling og kurs. Når vi forstår oss selv bedre,

 

kan vi også hjelpe barna våre med å utvikle de ferdighetene de trenger for å bli trygge, empatiske individer.

 

Denne tilnærmingen fungerer!

Vi ønsker å vise deg hvorfor følelsesbevisst oppdragelse virkelig fungerer. Det handler ikke om å være ettergivende eller la barnet "overkjøre oss".

 

Det handler om å jobbe med årsakene bak atferden, samtidig som vi setter tydelige grenser og lærer barna de nødvendige ferdigheter de mangler som små.

 

Dette gir ikke bare atferdsendringer her og nå, men også varige resultater som styrker barnets evne til å håndtere egne følelser og bygge gode relasjoner gjennom livet.