Populære kurs

Jeg ble den kjeftemammaen jeg absolutt ikke ønsket å være

håndtere egne følelser kjeft viljesterke barn

Jeg fikk min første sønn, en viljesterk gutt. Når han kom i "trassalderen" ble jeg virkelig satt ut av spill.

💥 Så mye vilje i en så liten kropp,
💥 Så mye følelser i en så liten kropp.

Disse følelsene viste seg gjennom raserianfall, kaste leker og “dumme mamma” slengt etter meg.

Jeg var sliten og lei av et barn som aldri hørte på meg, hele tiden testet grenser og eksploderte for hver minste lille ting.

Tålmodigheten min var borte, og jeg følte meg som verdens verste mamma som kjeftet så mye.

 

Følelsen av å være fastlåst

Jeg følte meg fastlåst og forstod ikke hva jeg kunne gjøre for å møte raserianfall og alle disse maktkampene på en god måte. Det som føltes som den eneste løsningen der og da var å heve stemmen, komme med tomme trusler og bli enda strengere.

Jeg ble den kjefte mammaen jeg absolutt ikke ønsket å være 😔

 

En ny forståelse

I dag vet jeg at det var mine egne vanskelige følelser som kom i veien for å hjelpe sønnen min å håndtere sine. Jeg forstår nå at sønnen min viste helt normal oppførsel, men jeg hadde ikke kunnskapen og forståelsen for å møte ham på en god måte. Jeg måtte lærer å håndtere egne følelser på en god måte, slik at jeg kunne hjelpe han med det samme!

 

Lær å være en rolig og trygg forelder

Vil du lære hvordan du kan være den rolige, trygge og tålmodige mammaen eller pappaen du egentlig er, også når dere har det travelt og barnet ditt blir sint? Her er noen trinn som kan hjelpe:

 

Forstå barnets følelser

Barn har store følelser som de ikke alltid vet hvordan de skal håndtere. Når de opplever frustrasjon, sinne eller tristhet, trenger de vår hjelp til å sette ord på disse følelsene. Dette gir dem en viktig ferdighet til å kommunisere sine behov og følelser på en sunn måte.

 

Bevar roen

Det er lettere sagt enn gjort, men å bevare roen i kaotiske situasjoner er avgjørende. Når du er rolig, signaliserer du trygghet til barnet ditt. Dette lærer barnet ditt å håndtere stress og motgang på en bedre måte, og styrker barnets evne til selvregulering.

 

Sett grenser med kjærlighet

Barn trenger grenser for å føle seg trygge, men disse grensene bør settes med kjærlighet og forståelse, ikke straff og trusler. Dette skaper en trygg ramme hvor barnet kan utvikle seg, og lære å sette sunne grenser for seg selv.

 

Valider barnets følelser

La barnet vite at det er greit å føle det de føler. Si ting som: "Du hadde så lyst til å leke mer på lekeplassen, også må vi avslutte, og det er vanskelig å avslutte noe som er så gøy”. Dette styrker barnets selvfølelse og gir dem en følelse av å bli sett og forstått.

 

Finn alternative løsninger

Hjelp barnet med å finne måter å uttrykke følelsene sine på. Dette kan inkludere å bruke ord, tegning, bøker eller å ta en pause for å roe seg ned. Denne ferdigheten vil hjelpe dem i alle livets aspekter, både nå og i fremtiden.

 

Jobb med dine egne følelser

Vær bevisst på dine egne reaksjoner og følelser. Å jobbe med egen selvregulering kan gjøre det lettere å møte barnet på en rolig måte. Dette skaper en modell for barnet ditt, som lærer å håndtere egne følelser på en sunn måte.

 

Langsiktige fordeler ved å ta barnas følelser på alvor

Ved å ta barnas følelser på alvor, ikke bare her og nå, men også på lang sikt, gir vi dem verktøyene de trenger for å takle motgang og stå opp for seg selv. De lærer å sette ord på det som er vanskelig fremfor å undertrykke følelsene, noe som styrker deres emosjonelle robusthet.

Dette styrker også båndet mellom deg og barnet ditt, da de føler seg sett, hørt og forstått. Det skaper en trygg base for dem, noe som er avgjørende for deres utvikling. De lærer å sette sunne grenser for seg selv, noe som er en viktig ferdighet i alle livets områder.

 

Ingen foreldre er perfekte

Ingen foreldre er perfekte, og det er viktig å gi seg selv litt slack. Noen dager går rett vest, og det er helt greit. Målet er å kontinuerlig jobbe med oss selv for at barna skal ha det best mulig. Å lære og vokse sammen som familie er det viktigste.

 

Det er aldri for sent å endre seg selv og måten vi håndterer utfordringer på.

Ved å forstå og møte barnas følelser med empati og ro, kan vi skape et trygt og støttende miljø hvor de kan lære å regulere sine egne følelser. Dette vil ikke bare gjøre hverdagen enklere, men også styrke båndet mellom deg og barnet ditt.

Så la oss være de foreldrene vi ønsker å være – rolige, trygge og tålmodige, selv når livet er hektisk og utfordrende. Vi kan gjøre en stor forskjell i våre barns liv ved å møte dem med forståelse og kjærlighet, og ved å gi dem de ferdighetene de trenger for å blomstre i livet.