Populære kurs

Hvordan møte raserianfall med ro

håndtere egne følelser raserianfall sinte barn viljesterke barn

Raserianfall er en utfordring

Rekk opp hånden 🙋‍♀️ hvis du er enig! Raserianfall er ikke gøy, spesielt når du har to viljesterke gutter som bruker kroppen mye for å uttrykke sine følelser og behov. Det er en vanlig del av barndommen, men jeg var ikke forberedt på hvor tøft det kunne være å møte raserianfall på en god måte.

Overraskelsen som forelder

Selv om jeg hadde lest om raserianfall og hørt andre foreldre snakke om det før jeg fikk barn, var jeg virkelig ikke forberedt på hvordan det ville påvirke meg. Det vanskeligste var å håndtere mine egne følelser. Jeg fant meg selv ofte gi etter for mine sønners ønsker for å unngå raserianfall, eller jeg kastet meg inn i følelseskaoset sammen med dem. Plutselig var vi to som hadde raserianfall, og jeg følte meg skamfull når alt endelig roet seg.

Raserianfall som triggere

Raserianfall er store triggere for de fleste av oss foreldre – det er høylytt, kaotisk og uforutsigbart. Det er lett å føle seg maktesløs når vi ikke vet hvordan vi skal håndtere raserianfall. Målet mitt med denne blogg posten er å hjelpe deg til å bli litt tryggere på å møte raserianfall med ro og forståelse, fremfor frustrasjon og kjeft.

Husk – det å jobbe med barnets følelser er ingen quick fix.

Hva er raserianfall egentlig?

Raserianfall er en viktig og riktig del av utviklingen til barnet ditt. Det er barnets måte å kommunisere at han/hun har det vanskelig. Raserianfall spiller en viktig rolle i barnets følelsesmessige utvikling, og hvordan vi responderer når barnet har raserianfall påvirker deres hjerne. Vi er med på å forme hvordan barna lærer å håndtere sine vanskelige følelser videre i livet.

Å møte raserianfall med ro

Selv om vi vet at raserianfall er en normal, sunn del av utviklingen, gjør det ikke opplevelsen mindre stressende. Å høre barna våre gråte, sutre, klage og til og med bli aggressive kan være ekstremt vanskelig å håndtere, spesielt hvis vi har andre barn å passe på eller vi er i offentligheten eller rundt gjester.

Se raserianfall som en læringsmulighet

Tenk på det – vi har en unik mulighet til å forme barna våre! Det å se på raserianfall som en unik læringsmulighet vil gjøre det enklere å bevare roen når det "stormer". Da er vi innstilt på å hjelpe barnet, fremfor å prøve å kontrollere det.

Det er aldri for sent å endre

Kanskje tenker du det samme som meg da jeg strevde som mamma for 9år siden: "Ånei, jeg som ofte har kjeftet på barnet mitt når det har fått raserianfall, har jeg ødelagt følelseslivet til barnet mitt?"

Kjære deg, husk at det er aldri for sent å endre seg selv for å styrke relasjonen igjen! Legg fra deg den dårlige samvittigheten, fordi den gagner ingen, og start sammen med oss allerede i dag!

Ha empati for deg selv

Det er greit å si at raserianfall er tøft og noe du ikke liker. Anerkjenn de følelsene hos deg selv. Husk; selv om barnet ditt får raserianfall for det du ser på som bagateller, så er det ikke noe feil ved barnet ditt eller noe du gjør feil. Barnet ditt utvikler seg akkurat slik det skal, men selv om raserianfall er normalt, er det ikke enklere å håndtere av den grunn! Det kan vi skrive under på, ikke sant?

Raserianfall er ikke dårlig oppførsel

Det er viktig å ha i bakhodet at raserianfall ikke er dårlig oppførsel, et respektløst barn eller et barn som prøver å være vanskelig. Det er et barn som har det vanskelig og kommuniserer det på den eneste måten det klarer akkurat nå – gjennom kroppen. Raserianfall oppstår fordi barnet utviklingsmessig ikke har evnen til å håndtere sine vanskelige følelser på en god måte enda, og derfor blir litt frustrasjon raskt en stor eksplosjon.

Hjelp barnet med samregulering

Det positive er at vi foreldre kan hjelpe barna våre slik at raserianfallene blir mindre intense og oppstår sjeldnere. Gjennom samregulering lærer barnet etter hvert selvregulering. Et barns evne til selvregulering utvikles i stor grad gjennom samregulering ved at vi voksne er i følelsene sammen med barnet, hjelper barnet gjennom følelsene og støtter barnets selvregulering.

Utvikling av selvregulering

Dette gir barnet en mulighet til å gradvis utvikle sin egen evne til selvregulering, og håndtere mer utfordrende situasjoner på egenhånd. Vår evne til selvregulering og samregulering påvirker barnets utvikling av selvregulering. Det er derfor helt avgjørende at vi foreldre jobber med å utvikle vår evne til både selvregulering og samregulering dersom vi strever med dette. Slik jeg selv gjorde. 

Hvordan speile barnets følelser

Hvordan kan vi som voksne hjelpe barnet å lære å håndtere sine vanskelige følelser på en god måte? Gjennom validering, altså å speile barnets følelser, kan vi gi barnet den støtten det trenger for å utvikle sunn selvregulering.