Populære kurs

3 tips som får barna til å høre etter 🙋‍♀️

høre på beskjeder samarbeid viljesterke barn

Hvordan få barna til å samarbeide uten å måtte gjenta deg selv tusen ganger

Synes du det er vanskelig å få barna til å samarbeide uten at du må gjenta deg selv tusen ganger? Da er du ikke alene! Her kommer noen tips som vi vet fungerer, da de er godt testet både her hjemme og hos våre kursdeltakere.

Økt trang til selvstendighet

Barn i selvstendighetsalderen har et økt behov for å føle kontroll over eget liv, samt en økt trang til selvstendighet. Istedenfor å kjempe imot barnets trang til selvstendighet, som fører oss rett inn i maktkamper og raserianfall, må vi jobbe med barnets behov for selvstendighet. Her må vi rett og slett legge til rette for at barnet kan føle seg mer selvstendig, til tross for at vi har en hverdag hvor vi voksne egentlig må ta de fleste avgjørelser.

Gi barnet valg

En effektiv måte å inkludere barnet på er ved å gi dem valg. Her er noen eksempler:

  • Klesvalg: «Vil du ha på deg den blå eller grønne buksen?»
  • Bevegelsesvalg: «Vil du gå forlengs eller baklengs til bilen?»
  • Transportvalg: «Vil du sitte i vognen eller gå ved siden av?»
  • Matvalg: «Vil du ha brunost eller leverpostei på brødskiven?»

Det er bare fantasien som stopper deg her. Når barnet får valg, føler de at de har en viss kontroll, noe som øker samarbeidsviljen.

To ting du bør unngå

Når du skal inkludere barnet med valg, bør du unngå:

  1. Åpne valg: «Hvilke sko vil du ha på deg?» – Dette kan skape frustrasjon fordi et lite barn sjeldent klarer å velge når alternativene er mange.
  2. Åpne spørsmål: «Hva vil du ha til frokost?» – Dette gir barnet mulighet til å svare hva som helst (som for eksempel kake), og vi blir fastlåst til svaret.

Eksempler på valg i konkrete situasjoner

Kveldsstell:
«Det er på tide å legge seg - vil du ha på den blå eller røde pysjen?»

Tannpuss:
«Vil du pusse tennene til mamma/pappa først (med din tannbørste altså 😉), eller dine egne tenner først (la barnet få pusse litt selv før du overtar).»

Dra til barnehagen:
«Vil du ha på den blå eller grønne jakka?»

Leggetid:
«Hvem vil du skal legge seg først – bamse eller du?» – Dette gir barnet mulighet til å legge bamsen sin først, noe som gir en følelse av kontroll i situasjonen og forbereder barnet på at det snart er natta.

Barnet føler kontroll

Når barnet føler kontroll over eget liv, vil barnet blomstre! Aldri vær redd for at barnet kommer til å overta kontrollen eller bli bortskjemt av å få være med å bestemme i hverdagen. Du vil se at det motsatte skjer – du får et barn som enklere samarbeider og hører på deg, i tillegg til at det blir færre raserianfall og maktkamper.

Møt barnets følelser og behov

Når vi foreldre klarer å møte barnet på deres følelser og behov, vil atferden vi ønsker mindre av avta, og den vi ønsker mer av blomstrer!

Andre måter å møte barnets behov for kontroll

  • Lage regler sammen med barnet: Gjerne tegne reglene.
  • La barnet få bestemme en middag i løpet av uken: Velge mellom to alternativer.
  • La barnet være med å handle: Plukke i egen handlekurv.

En viktig del av utviklingen

Det kan være vanskelig å ikke ta det personlig når barnet konstant tester grenser, men husk at hjernen til barnet ditt er programmert til å finne ut av absolutt alt akkurat nå. Dette er en viktig og riktig del av utviklingen, og oppgaven din er å jobbe med barnets utvikling. Det viktigste av alt er at du får et barn som føler seg sett, hørt, inkludert og betydningsfull.

 

Ved å gi barnet valg og inkludere dem i beslutningsprosesser, møter du deres behov for selvstendighet og kontroll. Dette fører til færre maktkamper og raserianfall, og du får et barn som enklere samarbeider.

Husk at ingen foreldre er perfekte, og det viktigste er at vi hele tiden jobber med oss selv for at barna skal ha det best mulig ❤